„Când mi s-a spus că va trebui să reprezint Centrul de Sănătate Orhei la această Conferință, mi-am zis – nu am noroc, trebuie să merg la Florești. Mai mult decât atât, fiind întrebat dacă avem spații pentru un asemenea Centru, repejor am răspuns – nu. Acum îmi pare rău pentru acest răspuns și sunt nespus de bucuros că am venit la Florești și am aflat atât de multe despre acest Centru minunat, despre acești oameni extraordinari care lucrează aici și ajută copiii și familiile să depășească dificultățile pe care le au”. Sunt cuvintele dlui Iurie Lupacescu, ele, în fond, redând trăirile și sentimentele pe care le-a avut absoluta majoritate a participanților la prima ediție a Conferinței Naționale teoretico-practice ”Intervenția timpurie: evoluție, provocări și perspective”. Evenimentul a avut loc la Florești, acolo unde, cu participarea nemijlocită și contribuția financiară a Lumos Foundation, a fost creat un Centru de Intervenție Iimpurie la copii. Acest centru a fost selectat de către autoritățile de stat ca model pentru crearea serviciilor de Intervenție timpurie la scară națională.
Participanții la Conferință, organizată de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Lumos Foundation Moldova, au fost salutați de Ministerul Sănătății, în persoana dneiTatiana Zatîc, șef de Direcție; vice-președintele raionului Florești Alim Afonin, directorul Lumos Moldova Domnica Gînu.
În deschiderea Conferinței, dl Afonin, în calitate de gazdă a evenimentului, și-a amintit că, la sfârșitul anului 2017, când consilierii raionali au votat decizia de creare a Centrului de Intervenție Timpurie la copii ei „nu pre aveau închipuire ce va fi acesta”. Astăzi, când vedem fețele bucuroase ale copiilor și părinților care vin la Centru înțelegem că a fost o decizie corectă și necesară, a subliniat el.
Despre importanța creării unui sistem de servicii de intervenție timpurie a vorbit Tatiana Zatîc, șef Direcție din cadrul Ministerului Sănătății. „Aceste servicii reprezintă o rază de lumină pentru familiile în care crește un copil cu tulburări de dezvoltare”, a menționat ea. Trebuie să înțelegem importanța intervenției cât mai timpurii, care să permită să oferim acestor familii și copii ajutorul necesar pentru asigurarea unei stări de sănătate cât mai bune și a dezvoltării la capacitate maximă a potențialului pe care îl au”. În același context s-a menționat că aceste servicii trebuie să fie cât mai aproape de potențialii beneficiari. „Deja funcționează astfel de Centre la Florești și Criuleni, actualmente se lucrează asupra creării a altor două la Ungheni și Cahul. Și dacă, în rezultatul discuțiilor de astăzi vor fi create încă un șir de astfel de Centre, atunci Conferința poate fi considerată un adevărat succes”, a specificat dna T. Zatîc. În replică, Domnica Gînu, director Lumos Moldova, a informat participanții că, cu câteva zile înainte de desfășurarea Conferinței, Consiliul Raional Ialoveni a susținut decizia de creare a Centrului de Intervenție Timpurie la copii în raionul respectiv.
În continuarea temei, directorul Lumos Moldova a menționat că Organizația noastră este gata să ofere sprijin celor care își doresc să creeze astfel de servicii în regiunile țării, specificând că putem oferi asistența metodologică, instruirile necesare atât pentru specialiști, cât și pentru administratori, și a pune la dispoziție tot pachetul de acte necesare pentru asigurarea funcționalității unui Centru de Intervenție Timpurie.
Galina Morari, managerul Proiectului Lumos Intervenția timpurie, a vorbit despre etapele de creare a serviciilor atât la nivel raional, cât și la nivel de comunitate, s-a referit la cadrul normativ-legal existent care reglementează dezvoltarea și activitatea acestor servicii, a venit cu detalii din experiența organizației în acest sens.
Despre activitatea nemijlocită a Centrului de Intervenție Timpurie Florești, dar și a Cabinetelor de dezvoltare a copilului au vorbit Tamara Ababii, directorul CIT din Florești, și Oxana Gubca, medic pediatru de la Centrul Medicilor de Familie Florești.
Și, deoarece Conferința a fost nu doar teoretică, ci și practică, a doua parte a acesteia s-a desfășurat în incinta CIT Florești, unde oaspeții au avut ocazia de a vedea „pe viu” activitatea acestuia, au discutat cu specialiștii care muncesc acolo, dar și cu familia unui copil aflat la Centru în acel moment pentru a primi asistența și îngrijirile necesare.
Evenimentul a întrunit 82 de participanți din toate teritoriile administrative ale țării: 35 de raioane, municipiile Chișinău și Bălți.